Βελονισμός

Ο βελονισμός ως μέρος της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής χρησιμοποιείται για περισσότερα από 2000 χρόνια και συνεχίζει να εφαρμόζεται και να εξελίσσεται αδιάλειπτα μέχρι σήμερα.

Ο βελονισμός είναι ανώδυνος και μπορεί να εφαρμοστεί σε άτομα κάθε ηλικίας, ενώ για την εφαρμογή του χρησιμοποιούνται ειδικές αποστειρωμένες βελόνες μιας χρήσεως, οι οποίες είναι εύκαμπτες και εξαιρετικά λεπτές.

Velonismos 2

Πλήθος έγκυρων επιστημονικών ερευνών έχει αποδείξει την αναλγητική δράση του βελονισμού. Η εισαγωγή των βελονών στα ειδικά σημεία βελονισμού οδηγεί στην απελευθέρωση από τον οργανισμό συγκεκριμένων ενδογενών ουσιών, όπως οι ενδορφίνες, τα ενδογενή οπιοειδή και άλλες νευροχημικές ουσίες που προσφέρουν στον ασθενή αναλγησία. Επιπλέον, απελευθερώνονται ειδικά αγγειοδραστικά πεπτίδια που προκαλούν αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος στην περιοχή όπου εισέρχονται οι βελόνες γι’αυτό και χρησιμοποιείται για τη λύση του μυκού σπασμού (trigger points) που δημιουργείται στους μυς.

Velonismos 1

Μελέτες έχουν αποδείξει ότι ανάλογα με την πάθηση ο βελονισμός έχει αποτελεσματικότητα που κυμαίνεται μεταξύ 70% και 95%, ωστόσο δεν είναι πανάκεια και η πιο σημαντική εφαρμογή του στο πεδίο της φυσικοθεραπείας είναι η αντιμετώπιση του πόνου. Για το λόγο αυτό ο εξειδικευμένος στο βελονισμό φυσικοθεραπευτής μετά τη λήψη ενός ενδελεχούς ιστορικού και κλινικής αξιολόγησης θα κρίνει αν αυτό το εργαλείο είναι χρήσιμο για την αποκατάσταση του κάθε ασθενή.